Zâmbet, speranţă şi tradiţie pentru tenisul de masă românesc

romania

Tenisul de masă este un sport popular în rândul asiaticilor. Nu surprinde pe nimeni faptul că aceştia domină la nivel mondial orice competiţie. Foarte puţine ţări refuză naturalizarea sportivilor veniţi din China, Japonia sau Hong Kong. Printre acestea se numără România.

Ţara noastră are o tradiţie de dus mai departe privind tenisul de masă feminin. Începând cu bronzul mondial obţinut la Viena de Angelica Adelstein – Rozeanu în 1937, până la dominaţia europeană impusă de Otilia Bădescu sau Elizabeta Samara, România a dat adevărate valori acestui sport.

angelica-adelstein-rozeanu-si-ella-constantinescu-zellerConsiderată o pionieră a tenisului de masă feminin, Angelica Adelstein este o bucureşteancă născută într-o familie de evrei pe 15 octombrie 1921. Cucereşte prima sa Cupă a României la vârsta de 12 ani; devine campioană naţională peste alţi trei şi timp de mai bine de 2 decenii este neînvinsă în ţară. Ascensiunea mondială vine o dată cu adjudecarea bronzului la dublu mixt în ’37 la Viena. Budapesta ‘50 îi aduce primul aur mondial în proba de simplu feminin, rămânând imbatabilă şase ani. Acestor titluri li se adaugă aurul la toate categoriile posibile (dublu feminin, dublu mixt, echipe feminin), iar argintul şi bronzul întregesc colecţia de medalii. Chiar şi la vârsta de 37 de ani câştigă proba de dublu feminin a primei ediţii a Campionatului European (alături de Ella Constantinescu – Zeller); reeditează performanţa un an mai târziu alături de Maria Alexandru – Golopenta, fiind ultima oară când Angelica mai participă la un concurs international. Cunoscută sub numle de Angelica Adelstein-Rozeanu, primeşte distincţia Maestru Emerit al sportului şi Meritul Sportiv clasa I.

Angelica Adelstein – Rozeanu, Ella Constantinescu – Zeller: membre Hall of Fame ITTF

Născută la Moldova Nouă pe 26 noiembrie 1933, Ella Constantinescu – Zeller practică sportul la Timişoara, continuându-l la cluburile bucureştene Progresul şi Voinţa. Maestru Emerit, Antrenor Emerit şi Crucea Naţională ,,Serviciul Credincios’’ clasa a III-a, sunt doar câteva din distincţiile obţinute. Zestrea de 16 medalii internaţionale dintre care 7 de aur reprezintă micul aport adus sportului din ţara noastră. Ca antrenoare a lotului naţional de tenis de masă formează jucători, timp de 22 de ani, tineri care îmbogăţesc bilanţul de medalii al României. A fost membră atât a Federaţiei Române de Tenis de Masă cât şi a Germaniei; spiritul său de lider o face să devină una dintre persoanele importante ale Comitetului Director şi Executiv al Uniunii Europene de Tenis de Masă în perioada 1982 – 1992.

Plugova, oraş cunoscut azi drept Mehadia ne oferă o altă supercampioană. S-a născut la 30 decembrie 1939 şi numele ei este Maria Alexandru – Golopenta. Numărul 1 în lume în 1965, Maria este multiplă campioană europeană şi mondială. Jucătoare defensivă, devenea cea mai tânără competitoare la un Campionat Mondial; avea doar 14 ani şi debuta la Budapesta. Cu o carieră de aproape trei decenii pline cu concursuri, tenismena se impune la nivel naţional de 31 de ori (15 titluri la simplu). Este dominantă încă din juniorat, devenind de două ori cea mai valoroasă jucătoare europeană. Merită menţionat aurul continental cucerit la Londra în ’66. Îşi încheie cariera sportivă în Germania, concurând pentru VSC Donauworth.

maria-alexandu-golopentaAlături de Maria Alexandru – Golopenta, Otilia Bădescu este una dintre cele 21 de membre Hall of Fame ale Federaţiei Europene de Tenis de Masă. Bucureşteanca în vârstă de 47 de ani este cea mai recentă mândrie a noastră de nivelul tenisului mondial (medalii de bronz cucerite în perioada 1991 – 2000). Courmayeur 2003, Italia, este momentul european de glorie al Otiliei; atunci a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de simplu. Jocul său era unul de atac, rapid, aproape de masă, vrând să închidă cât mai repede punctul; nobleţea unui campion se reflectă în caracterul său – primeşte premiul Fair Play în ‘90 cedând anumite puncte adversarelor în urma erorilor de arbitraj. Euro Top 12 este competiţia europeană care aduna la start cele mai bune 12 jucătoare europene ale momentului – ’95 anul în care românca se impune, chiar în faţa compatrioatei Emilia Ciosu. Înainte de a se stabili in Anglia, acolo unde devine antrenoare, predând ,,top spinul’’, Otilia lucrează zece ani pentru Ministerul Tineretului şi Sportului.

AUR, dublu feminin la Campionatele Mondiale de Junioare, 2016 – Cape Town

Actualmente, Elizabeta Samara, Daniele Dodean – Monteiro şi Bernadette Szocs sunt cele mai importante jucătoare ale lotului naţional. Cea mai recentă performanţă este calificarea la Campionatul European, impunându-se în ambele meciuri contra Olandei, echipă în cadrul căreia sunt două asiatice – Li Jie şi Li Jiao.

Eliza s-a născut şi a copilărit la Constanţa, oraş pentru care devine cetăţeană de onoare în 2015. În acelaşi an este încoronată regină a Europei, la Ekaterinburg. Jucătoarea de mână stângă este cunoscută pentru serviciul aproape nereturnabil. Samara participă frecvent la competiţia anuală a celor mai performante 16 jucătoare europene, asta datorită clasării ei în primele zece tenismene ale continentului. Chiar şi turcii o îndrăgesc, Fenerbahce impunându-se în finala Ligii Campionilor acum 5 ani, constănţeanca aducând un mare sprijin.

Când spunem Eliza Samara automat ne gândim şi la Daniela Dodean – Monteiro. Împreună fac un cuplu imbatabil, cucerind titluri europene atât la junioare cât şi la senioare; cel mai recent este aurul danez din 2012. Născută la Arad, Dana se căsătoreşte cu Joao Monteiro alături de care se impune la Budapesta în proba de dublu mixt. Îi place să fie incisivă, atacă şi se consumă mult la masa de tenis. Acest lucru îl face din juniorat, devenind campioană europeană la acest nivel. Cea mai recentă ispravă o constituie Victoria în trei seturi în faţa numărului doi European, turcoaica Hu Melek la competiţia Euro Top 16.

andreea-dragoman-si-adna-diaconu

Are doar 22 de ani şi deţine victorii împotriva asiaticelor naturalizate Li Jie şi Li Qiao. Bernie este jucătoarea inimoasă când vine vorba de echipa naţională; şi asta chiar dacă Federaţia română nu a sprijinit-o financiar în deplasarea la Word Junior Circuit din Argentina, acolo unde se şi impune. Bernadette Szocs îşi exteriorizează emoţia şi se bucură ca un copil când câştigă; iar zâmbetul ei este unul fantastic, plin de încredere, mulţumire şi bucurie. De trei ori vicecampioană europeană cu echipa, Bernadette speră să îşi egaleze, cel puţin, performanţa şi la mondiale.

Campionatul European 2012, Herning, Daniela şi Elizabeta – campioane dublu feminin

Pasionaţii tenisului de masă European speră să se impună în faţa asiaticelor la competiţiile lumii. Adina Diaconu şi Andreea Dragoman au ,,răsturnat’’ clasamentul mondial impunându-se la Cape Town în 2016 la dublu feminin; a fost doar cea de-a doua medalie de aur obţinută de Europa, prima după 32 de ani, la campionatele mondiale de junioare. La aceeaşi competiţie găzduită de Africa de Sud, Adina cucereşte bronzul; iar în 2015, în Franţa la Vendee, medaliile bronzuite strălucesc la gâtul echipei naţionale de junioare în componenţa căreia se găsesc Adina şi Andreea; acest bronz mondial e transformat în aur european, un an mai târziu. Dacă anul acesta, în Portugalia, Adina se impune în proba de simplu a europeanului de junioare, devine prima tenismenă care deţine trei titluri consecutive.

Afişele turneelor europene le înfăţişează pe Eliza, Bernie, Adina, Andreea, fetele acestea fiind printre puţinele caucaziene într-o Europă naturalizată cu asiatici. Toate aceste performanţe denotă faptul că tenisul de masă românesc are viitor. Şi trebuie să sperăm că într-o bună zi vom reveni acolo sus.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: